Tym razem pomysł na szybki deser. Domowe "ptasie mleczko" jest bardzo proste w przygotowaniu.
Składnik
- galaretka truskawkowa
- galaretka pomarańczowa
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku
- 600 ml wody
- 400 ml mleka
Wykonanie
Obie galaretki rozpuszczamy, każdą w 300 ml gorącej wody. Pozostawiamy je do wystygnięcia oraz lekkiego stężenia.
Następnie zabieramy się za przygotowanie bitej śmietany - według przepisu podanego na opakowaniu. Każdą bitą śmietanę przygotowujemy w osobnym naczyniu.
Następnie do ubitej bitej śmietany dodajemy tężejąca galaretkę. Chwilę mieszamy za pomocą miksera.
Tak przygotowaną masę rozlewamy do miseczek. Każdą z nich napełniamy masą do połowy wysokości. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Tak samo postępujemy z galaretką truskawkową.
Masę truskawkową nalewamy do miseczek, na masę pomarańczową. Wkładamy do lodówki, aby ptasie mleczko stężało i gotowe.
Smacznego!
Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz