piątek, 10 maja 2013

Gotowanie: Domowe "ptasie mleczko"

Tym razem pomysł na szybki deser. Domowe "ptasie mleczko" jest bardzo proste w przygotowaniu.

Składnik  

  • galaretka truskawkowa
  • galaretka pomarańczowa
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 600 ml wody
  • 400 ml mleka

Wykonanie

Obie galaretki rozpuszczamy, każdą w 300 ml gorącej wody. Pozostawiamy je do wystygnięcia oraz lekkiego stężenia.

Następnie zabieramy się za przygotowanie bitej śmietany - według przepisu podanego na opakowaniu. Każdą bitą śmietanę przygotowujemy w osobnym naczyniu. 







Następnie do ubitej bitej śmietany dodajemy tężejąca galaretkę. Chwilę mieszamy za pomocą miksera.


Tak przygotowaną masę rozlewamy do miseczek. Każdą z nich napełniamy masą do połowy wysokości. Wstawiamy na chwilę do lodówki.



Tak samo postępujemy z galaretką truskawkową.



Masę truskawkową nalewamy do miseczek, na masę pomarańczową. Wkładamy do lodówki, aby ptasie mleczko stężało i gotowe. 


Smacznego!

Marta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz