Weekend majowy już za nami, niestety... Mam dla was propozycję na wiosenny, lekki obiad. Jego zaletą jest szybkie przygotowanie, a także to, ze rybę możemy przygotować nawet dzień wcześniej. Trochę pracy, a w zamian otrzymamy cudowną, miękką rybkę.
Składniki
- 3 kawałki łososia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki lub koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Wykonanie
Pietruszkę lub koperek drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, koperek/pietruszkę, sok z cytryny, czosnek, suszoną bazylię oraz sól i pieprz do smaku. W tak przygotowanej zalewie umieszczamy łososia. Rybę możemy przechowywać w lodówce nawet całą noc, wtedy dobrze przejdzie aromatem przypraw.
Następnie każdy z kawałków łososia umieszczamy na folii aluminiowej.
Ryby układamy na folii, z obu stron smarujemy je pozostałą marynatą. Każdą rybę zawijamy w folię.
Tak przygotowane "paczuszki" układamy na blasze do pieczenia, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 20-25 minut.
Tak wygląda gotowa rybka.
I gotowe :)
Smacznego!
Marta
Ja również jestem wielkim fanem ryby i w szczególności właśnie łososia. Osobiście mogę każdemu polecić skorzystanie z przepisów z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie znajdziemy całą masę najróżniejszych przepisów właśnie na dania z łososiem.
OdpowiedzUsuń