poniedziałek, 6 maja 2013

Gotowanie: Łosoś zapiekany w folii

Weekend majowy już za nami, niestety... Mam dla was propozycję na wiosenny, lekki obiad. Jego zaletą jest szybkie przygotowanie, a także to, ze rybę możemy przygotować nawet dzień wcześniej.  Trochę pracy, a w zamian otrzymamy cudowną, miękką rybkę.

Składniki

  • 3 kawałki łososia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki lub koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Pietruszkę lub koperek drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, koperek/pietruszkę, sok z cytryny, czosnek, suszoną bazylię oraz sól i pieprz do smaku. W tak przygotowanej zalewie umieszczamy łososia. Rybę możemy przechowywać w lodówce nawet całą noc, wtedy dobrze przejdzie aromatem przypraw.

 
Następnie każdy z kawałków łososia umieszczamy na folii aluminiowej. 

 
Ryby układamy na folii, z obu stron smarujemy je pozostałą marynatą. Każdą rybę zawijamy w folię. 

 
Tak przygotowane "paczuszki" układamy na blasze do pieczenia, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 20-25 minut.  

 
Tak wygląda gotowa rybka. 
 
 

 

I gotowe :)
Smacznego!

Marta

1 komentarz:

  1. Ja również jestem wielkim fanem ryby i w szczególności właśnie łososia. Osobiście mogę każdemu polecić skorzystanie z przepisów z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie znajdziemy całą masę najróżniejszych przepisów właśnie na dania z łososiem.

    OdpowiedzUsuń