niedziela, 10 marca 2013

Gotowanie: Pomarańczowe muffinki


Zaczniemy od deseru. W końcu kto nie lubi słodyczy. W sam raz na słoneczny, wiosenny weekend. Ale nie tylko dlatego. Muffiny są bardzo proste w przygotowaniu. A co najważniejsze w dzisiejszych zabieganym świecie - robi się je niezmiernie szybko. Pora na przepis :)

 

Składniki

  • 250-300 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • jajko
  • białko
  • 200 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki maku
  • skórka z pomarańczy
  • sok z półtorej pomarańczy

Wykonanie


Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym z nich mieszamy mokre składniki: sok oraz skórkę z pomarańczy, olej, mleko, a także jajko i białko. W drugim z kolei suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, mak oraz cukier puder. Następnie łączymy zawartość oby naczyń, energicznie mieszamy. Mogą powstać małe grudki, ale to nie przeszkodzi w tym, aby babeczki wyszły dobre i pyszne.

Formę do wypieku muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy je ciastem. Pieczemy w około 200 stopniach 20-25 minut.






:)

1 komentarz: