poniedziałek, 18 marca 2013

Gotowanie: Warkocze z kurczakiem

Kolejny przepis. Coś w sam raz na obiad lub kolację. Muszę szczerze przyznać, że efekt bardzo mnie zaskoczył. Nie pomyślałam, że z tak prostych składników może wyjść takie fajne, świetnie wyglądające danie :)

Do przygotowania warkoczy potrzebujemy (przepis na dwa warkocze)

  • dwa niewielkie filety z piersi kurczaka
  • dwa plasterki szynki
  • dwa plasterki sera
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g pieczarek
  • olej
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Wykonanie

Filety z piersi kurczaka kroimy na dwa kotleciki. Lekko rozbijamy, z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na pół, tak aby powstały dwa jednakowej wielkości prostokąty. Pieczarki myjemy, kroimy w małą kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju, lekko doprawiamy je do smaku.



Na środku prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy kotlecik z kurczaka, następnie szynkę oraz ser, posypujemy szczyptą ziół prowansalskich i przykrywamy kolejnym kotlecikiem. Boki ciasta nacinamy z oby stron (w 4-5 miejscach po każdej stronie). Nakładamy ciasto na siebie, na krzyż, tak aby powstało coś w rodzaju warkocza.

Górę dania smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach około pół godziny.







Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz