Kolejny przepis. Coś w sam raz na obiad lub kolację. Muszę szczerze przyznać, że efekt bardzo mnie zaskoczył. Nie pomyślałam, że z tak prostych składników może wyjść takie fajne, świetnie wyglądające danie :)
Do przygotowania warkoczy potrzebujemy (przepis na dwa warkocze)
- dwa niewielkie filety z piersi kurczaka
- dwa plasterki szynki
- dwa plasterki sera
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g pieczarek
- olej
- żółtko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie
Filety z piersi kurczaka kroimy na dwa kotleciki. Lekko rozbijamy, z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na pół, tak aby powstały dwa jednakowej wielkości prostokąty. Pieczarki myjemy, kroimy w małą kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju, lekko doprawiamy je do smaku.
Na środku prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy kotlecik z kurczaka, następnie szynkę oraz ser, posypujemy szczyptą ziół prowansalskich i przykrywamy kolejnym kotlecikiem. Boki ciasta nacinamy z oby stron (w 4-5 miejscach po każdej stronie). Nakładamy ciasto na siebie, na krzyż, tak aby powstało coś w rodzaju warkocza.
Górę dania smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach około pół godziny.
Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz