Zastanawiałam się, jaki przepis dziś wam zaprezentować. Padło jednak na hamburgera. Może jest on nie do końca klasyczny, ale za to w 100% wymyślony przeze mnie. Mam nadzieję, że was zainspiruję i również go przygotujecie.
Składniki (na 4 sztuki)
- około 600 dag mielonej wołowiny
- 4 bułki pszenne
- sos czosnkowy
- duży pomidor
- olej lub oliwa do smażenia
- 4 ogórki korniszone
- 8 liści sałaty
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 cebule
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- odrobina wody
- 8 plastrów świeżego ogórka
Wykonanie
Zaczniemy od przygotowania mięsa. Do wołowiny dodajemy sos Worcestershire, musztardę Dijon, pieprz i sól do smaku, a także odrobinę wody. Mięso dokładnie wyrabiamy. Wołowinę dzielimy na 4 części, formujemy hamburgery.
Pomidora sparzamy w gorącej wodzie, następnie obieramy skórkę i kroimy go w plasterki. Ogórki i rzodkiewki również kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy ją na oleju lub oliwie dodając cukier.
Sałatę obmywamy, a następnie osuszamy papierowym ręczniczkiem. Burgery smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie około 4 minuty na każdej stronie.
Bułki kroimy na pół, chwilę podpiekamy w piekarniku. Obie części bułki smarujemy sosem czosnkowym. U mnie był to sos domowej roboty.
Na spodzie bułki układamy dwa liście sałaty, usmażonego wcześniej burgera, pomidory, ogórki, rzodkiewki oraz usmażoną cebulę. Przykrywamy górą bułki.
I gotowe!
Smacznego :)
Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz