poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Gotowanie: Hamburger

Zastanawiałam się, jaki przepis dziś wam zaprezentować. Padło jednak na hamburgera. Może jest on nie do końca klasyczny, ale za to w 100% wymyślony przeze mnie. Mam nadzieję, że was zainspiruję i również go przygotujecie.

Składniki (na 4 sztuki)

  • około 600 dag mielonej wołowiny
  • 4 bułki pszenne
  • sos czosnkowy
  • duży pomidor
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 4 ogórki korniszone
  • 8 liści sałaty
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 cebule
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wody
  • 8 plastrów świeżego ogórka

Wykonanie

Zaczniemy od przygotowania mięsa. Do wołowiny dodajemy sos Worcestershire, musztardę Dijon, pieprz i sól do smaku, a także odrobinę wody. Mięso dokładnie wyrabiamy. Wołowinę dzielimy na 4 części, formujemy hamburgery.


 
 
Pomidora sparzamy w gorącej wodzie, następnie obieramy skórkę i kroimy go w plasterki. Ogórki i rzodkiewki również kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy ją na oleju lub oliwie dodając cukier. 

 
Sałatę obmywamy, a następnie osuszamy papierowym ręczniczkiem. Burgery smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie około 4 minuty na każdej stronie.
 
Bułki kroimy na pół, chwilę podpiekamy w piekarniku. Obie części bułki smarujemy sosem czosnkowym. U mnie był to sos domowej roboty.

 
Na spodzie bułki układamy dwa liście sałaty, usmażonego wcześniej burgera, pomidory, ogórki, rzodkiewki oraz usmażoną cebulę. Przykrywamy górą bułki.
 

 
I gotowe!
Smacznego :)
 
 
Marta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz