piątek, 12 kwietnia 2013

Gotowanie: Zapiekanka z kurczakiem i warzywami


Dziś mam dla was propozycję na danie doskonałe na obiad albo romantyczną kolację. Drogie panie wasi mężczyźni będą zachwyceni. Na moim stole ta zapiekanka zazwyczaj króluje podczas domowych imprez.

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • średnia cebula
  • mała pietruszka
  • kawałek pora
  • filet z piersi kurczaka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka ketchupy
  • starty ser do posypania
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa do ziemniaków
  • 5 pieczarek

Wykonanie

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, por w cienkie półplasterki, marchewkę oraz pietruszkę obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju lub oliwie podsmażamy cebulę razem z porem, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy, dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy do momentu aż warzywa zmiękną.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, na pół miękko. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w plasterki.
Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą.

Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą do kurczaka.


Przygotowujemy żaroodporne naczynia do zapiekania. U mnie są dwa małe. Ale jeżeli powiększycie ilość składników, zapiekankę możecie przygotować w jednym dużym naczyniu.


Składniki układamy warstwami. Na spodzie lądują pokrojone w plasterki ziemniaki. Pierwszą warstwę posypujemy przyprawą do ziemniaków. Gotową mieszankę takich przypraw dostaniecie prawie w każdym większym sklepie. Następnie wykładamy mięso z piersi kurczaka.

Kolejna warstwa to usmażone wcześniej pieczarki. Następnie układamy ziemniaki - jeżeli nam zostały. A jeżeli nie, to warstwę tą możemy pominąć. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.


 Następnie wykładamy usmażone wcześniej warzywa. Całość posypujemy startym serem.



Naczynia przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około godzinę. Jeżeli zapiekankę przygotowywać będziecie w większym naczyniu, wtedy czas pieczenia należy wydłużyć o około 30 minut.





Smacznego!

Marta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz