sobota, 20 kwietnia 2013

Gotowanie: lekkie placuszki z cukinii

Dziś znowu coś kulinarnego. Tym razem placuszki z cukinii - lekkie, smaczne, w sam raz na wiosnę. Po zimie wiele osób zmaga się z dodatkowymi kilogramami, uczuciem ciężkości i zmęczenia. Obiad, który Wam dziś proponuję jest zdrowy, bez mąki! Jeśli zaczniecie wprowadzać do swojego menu lżejsze posiłki, odczujecie zmiany w swoim wyglądzie i samopoczuciu! :)


        Będziecie potrzebować:
  • otręby pszenne
  •  dwa jajka
  • dwie cukinie
  • cebulę



Na tarce o dużych oczkach ścieramy cukinie, zostawiamy na chwilę, później odcedzamy wodę.


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, lub tak jak ja, używamy przyrządu do krojenia. Kawałki wychodzą wtedy drobniejsze.




Pokrojoną cebulę dodajemy do cukinii



Następnie wsypujemy ok.7 łyżek otrębów


Na koniec wbijamy dwa jajka



Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem




Patelnię (w moim przypadku grillowaną, ale zwykła też może być) smarujemy niewielką ilością oleju




Ostatnim już krokiem jest smażenie naszych placuszków - na patelnię wykładamy łyżką naszą mieszankę, formując małe placki







Największą trudnością jest obrócenie placuszków na drugą stronę, ale zapewniam, że jest to wykonalne :) 
Gotowe danie prezentuje się tak: 




Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i że wypróbujecie mój przepis na placuszki. Smacznego! :) 




Sandra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz