czwartek, 25 kwietnia 2013

Gotowanie: Łosoś w sosie śmietanowo-serowym

Świetny pomysł na w miarę szybki obiad. Po niecałej godzinie mamy gotowe danie, soczystą rybkę w kremowym sosie. Danie możemy podawać z ryżem albo z bagietką lub grzankami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

 

Składniki

  • 4 kawałki łososia
  • 400 g śmietany 18%
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250-300 g żółtego sera
  • sól
  • świeża pietruszka

Wykonanie

W naczyniu mieszamy śmietanę wraz z jogurtem naturalnym.

 
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy do śmietany z jogurtem. Dokładnie mieszamy. 
 

 
Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy przygotowanej wcześniej mieszanki. 

 
 
Dokładnie mieszamy. Tak wygląda gotowy sos. 

 
Teraz czas zająć się rybą. Łososia ze wszystkich stron oprószamy solą. 


Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
 
 

 Po dwudziestu minutach wyjmujemy rybę z piekarnika. Zalewamy ją przygotowanym wcześniej sosem. Rybę wraz z sosem zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut.

 
Tak wygląda gotowe danie. 


 
Smacznego :)
 
Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz