Zbliża się moja pora obiadowa w garnku czeka na mnie pyszny gulasz. Jeśli, któraś z was nie ma jeszcze pomysłu na obiad to zachęcam do ugotowania tego co ja.
Potrzebujemy:
- kilogram łopatki b/k
- 0,5 kg pieczarek
- 6 cebul
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki śmietany kwaśnej
- 0.5 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- 2 kostki wołowe
Mięso kroimy w kostkę smażmy na patelni, lekko solimy i pieprzymy,
wrzucamy do garnka. Pieczarki pokrojone w talarki smażymy na patelni i
wrzucamy do garnka. ¼ margaryny
rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy
cebulka się zarumieni wrzucamy do garnka. Półtora litra wody gotujemy z dwoma
kostkami rosołowymi. Do gotującej się wody dorzucamy keczup i musztardę.
Następnie rozpuszczamy resztę margaryny na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy.
Zasmażkę dodajemy do gotującej się wody z dodatkami. Wszystko chwile gotujemy,
po czym solimy i pieprzymy. Jak zagotujemy odcedzamy do miseczki. Odcedzoną
zalewę wrzucamy do garnka z mięsem i cebulką i pieczarkami. Wszystko gotujemy
na wolnym ogniu ok. 30minut (by mięso było miękkie). Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę.
Patrycja
Patrycja
jeśli już to zasmażkę, nie "zasmaszke" ;)
OdpowiedzUsuń