wtorek, 30 kwietnia 2013

Gotowanie: gulasz


Zbliża się moja pora obiadowa w garnku czeka na mnie pyszny gulasz. Jeśli, któraś z was nie ma jeszcze pomysłu na obiad to zachęcam do ugotowania tego co ja.

Potrzebujemy
  • kilogram łopatki b/k
  • 0,5 kg pieczarek
  • 6 cebul 
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka musztardy 
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 
  • 0.5 szklanki mąki
  • sól 
  • pieprz 
  • 2 kostki wołowe




Wykonanie
Mięso kroimy w kostkę smażmy na patelni, lekko solimy i pieprzymy, wrzucamy  do garnka. Pieczarki pokrojone w talarki smażymy na patelni i wrzucamy do garnka. ¼ margaryny  rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka się zarumieni wrzucamy do garnka. Półtora litra wody gotujemy z dwoma kostkami rosołowymi. Do gotującej się wody dorzucamy keczup i musztardę. Następnie rozpuszczamy resztę margaryny na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Zasmażkę dodajemy do gotującej się wody z dodatkami. Wszystko chwile gotujemy, po czym solimy i pieprzymy. Jak zagotujemy odcedzamy do miseczki. Odcedzoną zalewę wrzucamy do garnka z mięsem i cebulką i pieczarkami. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 30minut (by mięso było miękkie). Pod koniec gotowania  dodajemy śmietanę. 












Patrycja

1 komentarz: